TırnakMakası

Gönderen Konu: AMD 6 ve 12 çekirdekli Opteron'ları duyurdu  (Okunma sayısı 116 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı BigBrother

  • TGForumz Yönetim
  • Yönetici
  • Tiryaki
  • ******
  • İleti: 626

  • Etkinlik
    0%
    • Tom's Hardware Guide - Türkiye
AMD 6 ve 12 çekirdekli Opteron'ları duyurdu
« : 08 Mayıs 2008, 05:08:50 »
Sunnyvale (CA) - AMD sunucu işlemcileri yol haritasını tek kalıpta  (die) 6 ve çift kalıpta 12 çekirdekli Opteron işlemcilerle güncelledi. Shanghai dört çekirdeklilerle beraber tanıtılacak yeni işlemciler 45 nm süreçle üretilecekler

Bu yıl içerisinde Nehalem işlemcilerle gelecek olan Intel'e karşı AMD 2006 yılında olduğundan daha hazırlıklı görünüyor. Sunucu tarafında  AMD şu anki Barcelona'dan daha yüksek başarım ve verim getirecek, 45 nm süreçli yeni dört çekirdekli Shangai işlemciler ile Intel'in karşısına dikilecek.

Başkan Randy Allen'ın belirttiğine göre Shanghai eski Barcelona'dan yaklaşık %20 hızlı olacak. İşlemci şu anki Soket F (1207) altyapısına da uygun olacak, ancak L3 önbellek 6 MB ile üç katına yükseltilecek, 3-yollu HT3 ve 800 MHz DDR desteği de eklenecek. AMD'nin iddiasına göre yeni işlemcilerin boştaki güç tüketimi 65 nm kardeşlerinden %20 daha düşük olacak.

Örnekleri sunucu üreticilerine gönderilmiş olan 45 nm tabanlı yongaların üretimine bu yılın sonuna doğru geçilecek ve ürünler 2009 ilk çeyrekte bizlerle birlikte olacak. 2009'un ikinci yarısında AMD tek kalıpta (die) 6 çekirdek barındıran, kod adı "İstanbul" olan işlemciyi de tanıtmayı tasarlıyor. İki ve dört soketli altyapılara da takılması öngörülen işlemcinin saat hızı dört çekirdeklilerden daha düşük olacak.

Tümüyle yeni bir altyapının ise 2010 yılında tanıtılması bekleniyor. "Maranello" adındaki yeni altyapıyla AMD DDR3 belleğe ve dört yollu HT3'e geçecek. Çok soketli altyapılarda 6 çekirdekli "Sao Paulo" kod adındaki 6 MB L3 önbellekli, yeni bir güç yönetim sistemine sahip işlemcilerle beraber, çift kalıp (die) üzerinde 12 çekirdekli "Magny Cours" kod adlı, 12 MB L3 önbellekli işlemcileri de göreceğiz. Her iki işlemci de 45 nm süreçle üretilecek. Şu an için AMD'nin Nvidia yongasetlerine uzak durduğu belli çünkü açıklamada işlemcilerin RD890S ve RD870S kuzeyköprüsü ve SB700S güneyköprüsü kullanacağı belirtildi.

Keskin görüşlü okuyucularımız üretim tarihlerinden huylanmış olabilirler. 45 nm seri üretimine 2008 yılı sonlarına doğru geçilecek olması AMD'nin bu teknolojiyi Intel'den bir yıl geç uygulamaya koymuş olacağını gösteriyor. Intel ilk 32 nm işlemcilerini 2009 yılı sonunda tanıtacağını belirtmişken, AMD yeni Sao Paulo ve Magny Cours işlemcilerinin 2010 yılında, 45 nm süreçle üreteceğini açıklayarak, 32 nm AMD ürünlerinin en iyi olasılıkla 2010 ikinci yarısında aramızda olabileceğini belli ediyor. Bu durum AMD'nin Intel'in peşini bırakmadığını ancak hamle yapmak niyetinde olmadığını da gösteriyor.

Randy Allen bize gönderdiği yanıtta bunların sunucu pazarına yönelik ürünler olduğunu ve AMD'nin tüm ürün çeşidine ilişkin çıkarımlar yapmak için erken olduğunu bildirdi. Diğer yandan güvendiğimiz kaynakların neredeyse hepsi AMD 45 nm ürünler için bu yılın sonunu işaret ediyorlar. Elbette Intel'in 2009 32 nm özünü tutup tutmayacağı ve AMD'nin herhangi bir 32 nm ürünle gelip gelmeyeceğini söyleyebilmek için 2010 uzak bir tarih. Ancak açık olan şu ki AMD 2006 yılında vermiş olduğu sözleri tutuyormuş gibi görünmüyor.

AMD şimdilik Barcelona dört çekirdekleriyle hayatta kalmaya çalışıyor ve elbette başarılı oldukları düşük güç tüketimi konusunu Intel'e karşı sürekli ön plana çıkarıyor. Allen'ın öne sürdüğüne göre AMD'nin 75 W tasarımlı Opteron 2356'sı, Intel (45 nm) 80 W Xeon 5440'ından boştayken %20, yüksek yükte %14, tam yükte %10 daha tasarruflu çalışıyor. Opteron'ların rakibine göre başarımının %13 daha yüksek olduğu da öne sürülüyor.

Bu iddialar beş ayrı SPEC ölçümü ve akışkanlar mekaniği ölçümlerine dayanıyor. Bu ölçümler genelde işlemcilerin çok dar bir özelliğine yönelik olduklarından sonuçların oldukça değişken olabileceğini de belirtelim. AMD SPECompMBase2001 için %19, SPECfprate_base2006 %13 ve SPECfprate_2006 için %19 başarım fazlası olduğunu öne sürse de son iki ölçümü daha kanıtlayabilmiş değil. Diğer yandan resmi SPEC sonuçları Intel Xeon 5440 sistemlerin sözkonusu Opteron 2356 sistemlerden %26-29 oranında hızlı olduğunu da ortaya koyuyor.
"Küçük beyinler insanlarla, sıradan beyinler olaylarla, büyük beyinler fikirlerle uğraşır..."
TGForumz Üyelik Sözleşmesi ve Kurallar

 

Okumak İsteyebileceğiniz Benzer Konular


  Donanım Listeleri