Tom's Hardware Guide - Forum

Donanım => Sistem Önerisi, Sistem Sorunları => Konuyu başlatan: recepduru85 - 18 Ocak 2011, 17:32:38

Başlık: 1600 MHz ramlerim 1333 MHZ de çalışıyor
Gönderen: recepduru85 - 18 Ocak 2011, 17:32:38
Anakartı ve ramleri yeni aldım anakartım Gigabyte P43t-ES3G ramlarim 2GB DDR3 1600 MHz*2 ama pc de 1333 MHz hızda çalışıyor ikiside bunu nasıl duzeltebilirim
Başlık: Ynt: 1600 MHz ramlerim 1333 MHZ de çalışıyor
Gönderen: sonerbozca - 19 Ocak 2011, 00:33:39
Selam bence olayı şöyle düşün iki çocuk beraber koşuyor ve hızlı olan yavaş olana uyuyor ve ikinciside sanırım anakartın o/c yaparsan 1600 mhz olur
Başlık: Ynt: 1600 MHz ramlerim 1333 MHZ de çalışıyor
Gönderen: Darkguard - 19 Ocak 2011, 01:15:25
aynı sorun bende de olmuştu. ramlerin voltajlarını (eğer olması gerekenden düşükse) olması gereken voltaja çekin ve ram hızını 1600 mhz'ye getirin. Ram'in olması gereken voltajı satın aldığınız yerden veya ram üreticisinin sitesinden bulabilirsiniz. orda da yoksa google'da vardır :) yalnız bunu yaparken dikkatli olun veya iyi bilen birine yaptırın, eğer kazara olması gerekenden oldukça yüksek bir voltaj verirseniz ramler bunu hoş karşılamayabilir :)
Başlık: Ynt: 1600 MHz ramlerim 1333 MHZ de çalışıyor
Gönderen: recepduru85 - 19 Ocak 2011, 11:36:56
 info@gigabyte sitesine imail attım bana boyle bir cevap yollamışlar ben bu soylenenleri yaptım işlemciyi 333 mhz hızdan 400 mhz ye çıkardım çünkü ram hızları başka türlü 1600 e yükselmiyordu sadece ramin voltajını arttırdım işlemciye ise ek voltaj vermedim ama işlemci sorunsuz çalışıyor şu anda sizce işlemciye voltaj vermelimiyim

Gigabyte Cevap:
Öncelikle anakartınızın model isminde bir yanlışlık olduğunu düşünerek P43T-ES3G model ürün için bilgi vereceğimizi belirtmek isteriz. Söz konusu anakart modeli DDR3 1600MHz bellek hızını destekleyen bir anakart modelidir. Ancak belleklerin söz konusu bu hıza ulaşabilmesi için uygun bir işlemci kullanılarak, BIOS Setup altında bellek çarpan değeri ve voltaj yapılandırması yapmak gerekmektedir. Söz konusu seçenekler “System Memory Multiplier (SPD)” ve “DRAM Voltage” seçenekleridir. Bu seçenekler kullandığınız işlemciye ve kullandığınız bellek modeline göre değişebilen değerler olduğu için söz konusu bellek hızı için sabit değerler öneremiyoruz. Ancak bu herhangi bir sıkıntı yaratmayacaktır. Aşağıdaki hususlara dikkat ederseniz, uygun bir işlemciye sahipseniz 1600MHz bellek hızına ulaşmanız gerekmektedir.
 
Öncelikle Bilgisayarınız açılırken ilk siyah ekranda “DEL” tuşuna basarak BIOS Setup’a giriş yapınız ardından ana menü altında yer alan “MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)” bölümünü açınız. Ardından “CPU Host Frequncy (MHz)” değeri yeterli hıza sahipse, “System Memory Multiplier” seçeneğini değiştirerek, bir alt satırda bulunan “Memory Frequency (MHz)” değerinin 1600 Mhz olarak ayarlayabilirsiniz. Eğer söz konusu bu seçenek 1600MHz’e ayarlanamıyorsa kullandığınız işlemci, söz konusu bellek hızını desteklemediği için sisteminizi farklı bir işlemci ile kullanmanız ya da işlemciye overclock yapmanız gerekecektir. Overclock, başta işlemci ve bellek gibi diğer sistem bileşenlerinin zarar görmesine neden olabilecek riskli bir işlem olması, sistemde kullanılan bileşenlerin karakteristik özelliklerine göre farklılaşan sonuçlar vermesi nedeni ile destek olamadığımız bir uygulamadır. Eğer işlemci hızı ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok ise ve belirtilen Memory Frequency değeri 1600MHz olarak ayarlanabiliyorsa, yapılması gereken son şey belleklerin bu hızda çalışabilmesi için gerekli gücün sağlanmasıdır. Bu gücü, yine aynı bölümde yer alan “DRAM Voltage” seçeneği ile ayarlayabilirsiniz. Bu bilgiyi, kullanmış olduğunuz belleklerin üzerinde bulunan ve ürün özelliklerini içeren mini etiketin üzerinde bulabilirsiniz. Eğer etiket üzerinde herhangi bir bilgi yok ise üretici firmanın web sitesini ziyaret etmenizi ya da ürün ile birlikte gelen belgeleri incelemenizi öneririz. Söz konusu voltaj yapılandırmasının ardından sırası ile “F10” ve “Y” tuşları ile bu ayarları kaydederek sisteminizi test edebilirsiniz.

(http://www.ressim.net/61/upload/40c83f75.jpg)
(http://www.ressim.net/61/upload/8a70e120.jpg)



[/img]
Başlık: Ynt: 1600 MHz ramlerim 1333 MHZ de çalışıyor
Gönderen: Darkguard - 19 Ocak 2011, 12:36:55
İşlemci sorunsuz çalışıyorsa hiç gerek yok işlemciye voltaj vermene. Yalnız ramlerin voltajı biraz yüksek geldi bana. normalde 1.5 volt olan ram 1.7 voltta uzun zaman diliminde umarım sıkıntı yaratmaz. Soğutucu var mı ramlerde?
Başlık: Ynt: 1600 MHz ramlerim 1333 MHZ de çalışıyor
Gönderen: highwayE6 - 19 Ocak 2011, 12:38:16
info@gigabyte sitesine imail attım bana boyle bir cevap yollamışlar ben bu soylenenleri yaptım işlemciyi ...
Hem kendi sorununuzu gayet iyi halletmiş hemde bunu bizle detaylıca paylaşmışınız. Teşekkürler
Başlık: Ynt: 1600 MHz ramlerim 1333 MHZ de çalışıyor
Gönderen: recepduru85 - 19 Ocak 2011, 15:32:00
Evet ram ler sogutuculu http://www.neistesenvar.com/urun/hi-level-4-gb-2x2-1600-mhz-ddr3-kit-sogutuculu.aspx?ref=akakce&v=1.38.4
asıl ben tesekkur ederim