Tom's Hardware Guide - Forum

Donanım => Sistem Önerisi, Sistem Sorunları => Konuyu başlatan: Alone_Boy1453 - 31 Aralık 2012, 10:43:34

Başlık: Overclock sorunu
Gönderen: Alone_Boy1453 - 31 Aralık 2012, 10:43:34
tekrar merhaba arkadaşlar. bilgisayarımda asus p5qc anakart, intel core 2 duo e8400 3.0 ghz 6mb cache işlemci ve ddr3 4x2 8gb kingston ram var. son çıkan oyunlarda (özellikle far cry 3) performans artışı sağlamak için işlemciyi overclock yapıyorum, işlemci çarpanını 9.0, fsb değerini 400 yapıyorum, 3.6 ghz'e çıkarıyorum.  yalnız bilgisayarı açarken şöyle bir durum oluyor: bilgisayarın güç düğmesine basıyorum açılır açılmaz 1 sn. sonra güç kesiliyor, 2-3 sn. sonra kendi kendine tekrar güç geliyor, bu kez açılıyor bilgisayar. bu normal mi anormal mi? anormal ise nerede hata yapıyorum? şimdiden teşekkürler..
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: 25neo - 31 Aralık 2012, 10:52:41
OC yaptığın için anormal sonuçlar olabilir. Fsb üzerinden yaptığın için ram veya anakartın da yapıyor olabilir. İşlemci çarpanı üzerinden yapmayı denedinmi?

Ayrıca ısıları takip et, aşırı ısınma arızalara sebep olabilir. Isıları şu programla takip edebilirsin. HWMonitör (http://forum.thgtr.com/yazilim-tavsiyeleri/(b)hwmonitor(b)-sistem-isisi-takip/)
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: Alone_Boy1453 - 31 Aralık 2012, 11:20:41
işlemci çarpanı sadece 9'a kadar çıkıyor ve işlemci hızını 3.0'a sabitliyor. eğer fsb değerini değiştirmezsem 3.6 ghz'e çıkmıyor. zaten internette ve anakartın kullanma kılavuzunda overclock için bu ikisinin değiştirilmesi gerektiğinden bahsediyor. ayrıca HWmonitör programını bende kullanıyorum. dediğim gibi bu sorun sadece bilgisayarımı ilk açışımda oluyor, onun haricinde windows'ta veya oyunlarda hiç sorun çıkmadı. kitiltlenme, reset, vs olmadı.
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: highwayE6 - 31 Aralık 2012, 11:47:53
Bana göre önemli bir sorun yok. Belki güç düğmesi belkide biosun yaptığı bir şey .
Bilgisayarın çalışması normal gidiyor ise bir süre gözlem altında deneyin. Eğer bir anormallik yok ise devam edin.
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: Alone_Boy1453 - 31 Aralık 2012, 12:06:00
Bana göre önemli bir sorun yok. Belki güç düğmesi belkide biosun yaptığı bir şey .
Bilgisayarın çalışması normal gidiyor ise bir süre gözlem altında deneyin. Eğer bir anormallik yok ise devam edin.

mesela dün gece 2 saat fazla far cry 3 oynadım işlemciyi 3.6 ghz overclock ederek. hiçbir sorun çıkmadı. sadece bilgisayarı ilk açışımda yukarıda bahsettiğim kesilme oluyor. sadece endişeleniyorum o kesinti donanım bileşenlerine zarar verir mi diye??
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: highwayE6 - 31 Aralık 2012, 12:11:32
OC li makinalar her zaman kontrol altında olmalı. Bu bir kural.
Açılıştaki kesilme biostan kaynaklanan bir olay olabilir ve kanımca pek sorun değil.
Esas büyük  sorun farkında olmadan oluşabilecek ısınmalar.
Tavsiyem sürekli kullanım için, sistem kararlı bir şekilde çalışıyor ise OC miktarını  biraz daha düşürün ve kullanın.
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: gouranga - 31 Aralık 2012, 12:36:37
400 FSB ortalamanın üstü bir değer sayılır. FSB'yi yükselttiğinizde Ramlerin de hızı değişecektir. Bellek çarpanını değiştirdiniz mi? Bunun için ne yaptınız?

Ayrıca kuzey köprüsüne (North Bridge- Memory Control Hub- MCH) olarak da geçebilir, az birşey voltaj vermek stabiliteyi artırır.


Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: Alone_Boy1453 - 31 Aralık 2012, 12:48:09
400 FSB ortalamanın üstü bir değer sayılır. FSB'yi yükselttiğinizde Ramlerin de hızı değişecektir. Bellek çarpanını değiştirdiniz mi? Bunun için ne yaptınız?

Ayrıca kuzey köprüsüne (North Bridge- Memory Control Hub- MCH) olarak da geçebilir, az birşey voltaj vermek stabiliteyi artırır.

bios'ta belleklerle ilgili "fsb strap to north bridge" kısmı var. oradan mı bahsediyorsunuz? ayrıca voltaj değerleri ile alakalı pek bilgim yok. biraz açıklayıcı bilgi verirseniz memnum olurum..
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: 25neo - 31 Aralık 2012, 13:22:43
400 FSB ortalamanın üstü bir değer sayılır. FSB'yi yükselttiğinizde Ramlerin de hızı değişecektir. Bellek çarpanını değiştirdiniz mi? Bunun için ne yaptınız?

Ayrıca kuzey köprüsüne (North Bridge- Memory Control Hub- MCH) olarak da geçebilir, az birşey voltaj vermek stabiliteyi artırır.

Woltaj vermeden önce normal woltajı bilmek gerek. Sanırım hwmonitör ile yük vererek izlemek lazım. Başka bilmenin yolu varmı?
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: gouranga - 31 Aralık 2012, 13:52:53
bios'ta belleklerle ilgili "fsb strap to north bridge" kısmı var. oradan mı bahsediyorsunuz? ayrıca voltaj değerleri ile alakalı pek bilgim yok. biraz açıklayıcı bilgi verirseniz memnum olurum..

O dediğiniz bellek çarpanı ile ilişkili bir değer. Bir de kuzey köprüsünün iç dinamikleri ile. Yani "fsb strap to north bridge" ve "dram frequency" birbiri ile ilişkili olarak bellek hızını ayarlıyor. Benim tercihim önce işlemciye yöneleceğiniz için, fsb strap to north bridge değerini auto'da bırakın, dram freequency ile de bellek hızınızı standard frekansına yakın tutmaya çalışın.

Voltajlara gelince kullanım kılavuzunda resimdeki değerler verilmiş.

Burada CPU PLL voltajı ile oynamamanı öneririm. Dram voltajı ile oynamaya ise işlemcinin sınırlarını bulduktan sonra başlayabilirsin. FSB termination voltage değerini ise 1.35'ten fazla tutma çünkü bunu çok yükseltmek işlemcinin ömründen yiyor hatta yakabiliyor diyorlardı. (Hiç 45nm işlemcim olmadı  :)) Aslında hiç oynama daha iyi bu değer işlemci ile kuzey köprüsü arasındaki yollara ait, doğrudan işlmeci ile alakalı çünkü.

Benim bahsettiğim voltaj NB voltage adı ile geçiyor. Standard değeri olan 1.10 volt'un üstüne 0.2 volttan fazla çıkma, çünkü bu da anakartın ömrünü kısaltıyor. Hatta şöyle diyebilirim, verdiğim tablodaki ikinci sütundaki değerlerin ortasına bile gelmemeye çalış. Çünkü em ömürleri kısalıyor hem de voltaj=ısı.

Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: Alone_Boy1453 - 31 Aralık 2012, 16:33:45
aslında sadece işlemci ve ram frekanslarını ayarlasam, voltaj değerlerini "auto" bıraksam olmaz mı? sonuçta dediğim gibi sadece ilk açılışta sorun yaşıyorum. onun haricinde sistem overclocklı iken çatır çatır çalışmaya devam ediyor.
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: gouranga - 31 Aralık 2012, 17:23:43
Böyle kapanıp açıldığında yaptığın overclock'u sıfırlıyor da olabilir. CPU-Z ile frekansları kontrol ediyor musun Windows'ta?

Çok normal bir davranış değil çünkü açılışta bunu yapması.

Zaten yakında değiştireceğim diyorsanız ama olduğu kadar olsun deyip uğraşmayın.
Başlık: Ynt: Overclock sorunu
Gönderen: Alone_Boy1453 - 31 Aralık 2012, 17:31:12
evet kontrol ediyorum. işlemcinin 2. çekirdeği 3.6 ghz olarak görünüyor. ve evet yakında değiştireceğim ama umarım ekran kartını iade etmekte bir sıkıntı yaşamam, yoksa işimiz yaş.. az değil 490 lira para döktüm o gpu'ya. ama gpu'da sorunlu gerçi ya.